Bioasekuracja w gospodarstwie rolnym, zasady ochrony przed ASF
W celu ochrony stada przed afrykańskim pomorem świń konieczne jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji. Jest to niezbędne minimum, które powinno funkcjonować w każdym stadzie utrzymującym trzodę chlewną.
1.Zabezpieczenie gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie w systemie otwartym podwójnym ogrodzeniem o co najmniej 1,5 m wysokości, na podmurówce lub z wykopanym krawężnikiem.
2.Ograniczenie możliwości wchodzenia na fermę. Bramy wjazdowe oraz drzwi muszą pozostać zamknięte. Wejście do gospodarstwa jest jednym z kluczowych punktów kontroli. Dla osób postronnych okres braku kontaktu ze zwierzętami powinien wynosić minimum 24 godziny.
3.Osoby, które muszą wejść do gospodarstwa powinny:
4.Wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni, posiadanie dokumentacji przestrzegania tego programu. Wykończenie i przystosowanie budynków, powinno uniemożliwić gryzoniom wejście do wnętrza chlewni, wędrówkę po pomieszczeniach, wyszukiwanie wody i pokarmu.
5.Przeprowadzanie okresowych zabiegów dezynsekcji (od kwietnia do listopada każdego roku) i posiadanie dokumentacji wykonywania tych zabiegów.
6.Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, które wjeżdżają na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie. Na fermach, gdzie w ciągu roku wykorzystuje się więcej niż dwa samochody przeznaczone do transportu zwierząt ryzyko pojawienia się choroby jest znacznie wyższe w porównaniu do gospodarstw, do których wjeżdża mniej pojazdów.
7.Zabezpieczenie budynku, w którym utrzymywane są świnie przed dostępem zwierząt domowych (psów, kotów).
8.Utrzymywanie świń w zamkniętych pomieszczeniach, z wyjątkiem świń utrzymywanych w systemie otwartym.
9.Zapewnienie, aby:
10.Posiadanie w gospodarstwie, w którym są utrzymywane świnie pisemnego planu bioasekuracji obejmującego:
11.W bramach wjazdowych wyłożone powinny być maty nasączone środkiem dezynfekcyjnym, a także przed wejściem do pomieszczeń w których trzymane są świnie.
12.Nie karm trzody chlewnej odpadkami kuchennymi.
13. Rejestruj świnie w bazie ARiMR i zgłaszaj przemieszczenie do 7 dni od zdarzenia.
14. Nie kupuj świń niewiadomego pochodzenia.
Jak wynika z doniesiń Inspekcji Weterynaryjnej, kupowanie swiń nieoznakowanych i bez świadectwa weterynaryjnego od osób prowadzących nielegalnie lub niezgodnie z przepisami
prawa działania w zakresie przemieszczania świń lub dzików albo ich produktów było przyczyną przeniesienia zakażenia wirusem ASF dla zdecydowanej wiekszości ognisk stwierdzonych w 2016 roku.