Składniki na ciasto makowo-kakaowe:
2 szklanki maku
1,5 szklanki cukru pudru
150 g margaryny
100 g miodu
8 jaj
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zmielonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Mak sparzamy gorącą wodą i mielimy 2 razy. Margarynę, cukier i miód ucieramy (drewnianą pałką). Mieszając, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, cynamon, sodę, kakao, orzechy i mak. Mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą z białek. Wlewamy do wyłożonej papierem blachy (25 x 40 cm). Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 45 minut. Studzimy. Kroimy wzdłuż na 2 równe blaty.
Krem:
• 3 jaja
• 2/3 szklanki cukru
• cukier waniliowy
• 400 g masła
Jaja ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę (aż będzie gęsta). Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy partiami wystudzoną masę jajeczną.
Dodatkowe składniki:
• paczka okrągłych biszkoptów
• 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 550 ml gorącej wody). Odstawiamy do "półstężenia".
Polewa:
• 120 g masła lub margaryny
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 2 łyżki kakao (czubate)
• 4 łyżki mleka
• 1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny) gotujemy ok. 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok. 4 minuty.
Wykonanie:
1. Blat ciasta
2. Krem
3. Biszkopty
4. Galaretka
5. Krem
6. Drugi blat ciasta
7. Polewa czekoladowa
8. Wiórki kokosowe
Ciasto odstawiamy do chłodu na 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Magdalena Siwek
PZDR Opoczno